Dit BBQ-rub voor kip is van https://www.goodlifeeats.com en iedereen in huis was erg te spreken over de smaak.
De hoeveelheid is genoeg voor een hele kip van 1,5 kilo, je houdt zelfs nog wat over. Maar je kunt altijd meer maken en bewaren in een potje, zodat je het de volgende keer gelijk kunt gebruiken.
De mix:
Een eetlepel van alles, behalve van de chilipoeder, tenzij je van pittig houdt. Ik gebruik een theelepel chilipoeder:
- Bruine suiker
- Zout
- Peper
- Knoflookpoeder
- Gemalen komijn
- Chilipoeder
- Gerookte paprikapoeder
Meng alles goed door elkaar en smeer er de kip mee in. Om de smaak extra goed te laten opnemen door het vlees kun je de rub zowel op als ook onder het vel van de kip aanbrengen. Vergeet niet de rub ook aan de binnenkant van de kip aan te brengen.
Zoals de titel, BBQ-rub voor kip aangeeft, is dit een rub die je gebruiken kunt als je kip op de BBQ maakt. Zorg wel dat de kip met de kruiden niet te lang boven direct vuur ligt, anders verbrand de suiker die in de rub zit.
Voor een lekker sappige kip, gaar je hem indirect (naast de hele kolen of het gas), zo is de kans dat de suiker verbrand minimaal en droogt de kip ook niet uit.
Maar ook voor kip uit de oven is de rub prima te gebruiken en geeft het een lekker resultaat. Bijvoorbeeld door in een ovenschaal wat aardappelstukjes, grof gesneden ui en wat knoflookteentjes te leggen (je kunt net zo creatief zijn als je wilt en er bijvoorbeeld ook nog paprika of courgette bij doen) en daar de kip vervolgens bovenop te leggen.
Het sap, met de smaak van de kruiden, loopt tijdens het bakken dan over de aardappels heen. Eet smakelijk!